Vad betyder HVB? När, var och hur började det?
Vad betyder HVB? När, var och hur började det?
Dagens sätt att ta hand om barn och ungdomar som har behov av extra stöd har sina rötter långt bak i historien. Givetvis har genomförandet ändrats mycket på vägen likväl som omvärlden ändrats. Intressant nog så finns det fortfarande vissa likheter mellan då och nu.

Under början av 1900-talet så skulle institutioner vara så hemlika som möjligt. Grundtanken bakom detta var att barnen skulle vistas där under hela sin uppväxt. Nuförtiden så är grundtanken den motsatta dock kvarstår tanken om att skapa hemlika miljöer än idag.
Genom socialtjänstreformen 1980 så skapades begreppet HVB-hem. Genom denna reform skapades möjligheter att utveckla privata verksamheter. Sedan dess har antalet placerade barn och ungdomar på institutioner och HVB-hem ökat markant. En anledning till att det blivit så är att antalet fosterhem har minskat.
Vad betyder HVB?
Definitionen av HVB är en verksamhet som bedriver vård eller behandling i förening med ett boende. En del HVB bedriver behandling för barn, unga, vuxna eller familjer när det finns behandlingsbehov som ex missbruksproblem eller psykosocial problematik.
Andra HVB arbetar enbart med omvårdnad och stöd. Till denna kategori hör ex majoriteten av de HVB som har ensamkommande barn och unga som målgrupp.
De olika HVB som finns idag är anpassade och arbetar med olika inriktningar ex:
- Neuropsykriatiska Funktionsnedsättningar (NPF) (ex adhd, autism)
- Psykosocial problematik (depression, ångest ex)
- missbruk
- ensamkommande ungdomar som flytt sitt land.
Personalen på respektive HVB utbildas för att kunna bemöta de olika individerna utefter just deras utmaningar. Så goda förutsättningar som möjligt skapas för personen att kunna ta sig an sina utmaningar och utveckla sin egen trygghet och förmåga. En relativt liten tid av livet som kan göra en otroligt stor skillnad
Krav och tillstånd för HVB-hem
Ett HVB-hem måste enligt socialtjänstlagen kunna erbjuda råd, stöd, hjälp, omsorg och behandling utefter varje individs behov. Det som skiljer HVB från Ungdomshem, som SiS (Statens Instutionsstyrelse) ansvarar för, är att man på HVB inte på något sätt får lov att använda sig av tvångsåtgärder. Med andra ord så är HVB en frivillig åtgärd som bygger på samarbete med den boende.
HVB kan drivas såväl av kommunen som privat. Alla aktörer måste ha tillstånd från IVO (Inspektionen inom Vård och omsorg) för att kunna öppna ett HVB-hem. Ansökningsprocessen för tillstånd skiljer sig dock lite åt beroende på om det är en kommunal eller privat aktör som är den sökande parten.
Nästa vecka: ”Hur går en placering till? Från förfrågan till uppstart.”

Detta är en artikelserie skriven av Caroline Teiler för STEGET VIDARE Källor: erfarenhet av kollegor i företaget, www.kunskapsguiden.se , ”Psykologi och teoretisk samhällsteori” M Alveson, ”Vetenskapsteori för psykologi och andra samhällsvetenskaper” C M Allwood & M G Eriksson