Hur går en placering till? – Från förfrågan till uppstart
HVB-hemmets arbete vid placering börjar först efter att en förfrågan kommit in från socialtjänsten. Med andra ord är det alltid uppdragsbaserat. Vad är det då som bestämmer vilket HVB-hem som får förfrågan?
Kommunal nivå
Det är socialtjänsten i respektive kommun som utreder om placering är aktuellt.
När det kommer upp ett ärende där det efter utredning bedöms att det finns behov av en placering på HVB-hem så tas ärendet vidare till Socialnämnden för att få ekonomiskt bistånd. Beviljas biståndet så vänder sig socialtjänsten till någon av de aktörer som har upphandlats med så kallade ramavtal.
Upphandling för ramavtal sker årligen och de aktörer som önskar ramavtal hos kommunerna skickar då in ansökningar med ingående information om företaget och dess arbete. Upphandlingen syftar till att vara en kvalitetssäkring så att kommunen använder sig av seriösa och kunniga aktörer. För ett antal av de aktörer som blir godkända i upphandlingen tecknas ramavtal.
Tillsyn från IVO
Som vi nämnde i förra kapitlet så är ett grundkrav för att starta ett HVB-hem att det finns ett tillstånd för att bedriva Vård och omsorg. Detta tillstånd utfärdas av IVO – Instutitionen för vård och omsorg. IVO står även för tillsyn av samtliga HVB-hem. Tillsynen består i att se till att vården och omsorgen är säker, har god kvalitet samt bedrivs i enlighet med lagar och föreskrifter.
Individens behov
När beslutet om placering har fattats så ser Socialtjänsten över vilket vårdbolag, med ramavtal, som passar bäst för den aktuella individen. Specifik inriktning, kompetens för det individuella behovet och geografisk placering är några aspekter att ta hänsyn till.
Skulle individens behov inte kunna tillgodoses hos någon av de aktörer med ramavtal så får kommunen söka plats hos annan aktör.

Förfrågan till aktör
När en förfrågan kommer in till vårdgivande aktör så tas en första ställning till om aktören har möjlighet att hjälpa individen. Detta görs med hjälp av den information som medföljer i förfrågan. Därefter undersöks vilka förutsättningar som finns bla genom att göra en matchning.
I matchningen så kontrolleras förutsättningarna i det boende som är tilltänkt. Här tas lika mycket hänsyn till samtliga personer – den tillkommande personen likväl som för den befintliga gruppen. Här undviker man att samblanda ungdomar som kommer från samma område, med samma typ av missbruk ex. Skulle det finnas uppenbara svårigheter i matchningen hänvisas personen till annat boende.
Visar matchningen på att det går ihop så blir studiebesök ett nästa steg. Där förutom individen, ev vårdnadshavare, socialsekreterare och vårdgivare medverkar.
Det personliga mötet är viktigt då arbetet framöver handlar mycket om samarbete.
Efter studiebesöket finns tillräckligt med information och ett underlag för aktören att kunna fatta ett beslut om de är lämpliga för att kunna ta hand om individen på bästa sätt. Är det så så erbjuds en plats och ett arbete att ta fram en vårdplan inleds.
Nästa vecka:
”Vårdplan - genomförandeplan”

KONTAKTA OSS:
STEGET VIDARE 031-776 58 39 www.stegetvidare.com
Detta är en artikelserie skriven av Caroline Teiler för STEGET VIDARE Källor: erfarenhet av kollegor i företaget, www.kunskapsguiden.se .
Texten är baserad på Steget Vidares arbetssätt. Hur olika aktörer arbetar kan skilja sig