Den boendes delaktighet
En placering på HVB är frivillig och bygger på att den boende är aktiv och medveten om vilka syften och mål som finns. När du kommer till ett HVBhem så har du rätt att känna och ha delaktighet i din vård. Med delaktighet menas att du har rätt till information, att komma till tals och blir lyssnad på. Du har även rätt till inflytande och självbestämmande.
Vi har i ett tidigare kapitel skrivit om vårdplan och genomförande plan. Redan här är det viktigt att den boende är delaktig. För att kunna skapa en plan som ska kunna leda till goda framsteg så är det viktigt att den görs med en tydlig utformning utefter individen. Med mål och tillvägagångssätt som känns rimliga och genomförbara för personen ifråga. Och framförallt för att öka förståelsen i processen. Att nå en känsla av att lyckas skapar positiva förtecken på vägen.
Allt hänger ihop
Rättigheterna inom delaktighet föder varandra – för att kunna uttrycka sin åsikt så måste man fått till sig informationen. När du får komma till tals med sin åsikt och blir lyssnad på så har du inflytande vilket leder till självbestämmande. Så rätten till information är grundläggande.
Informationen skall anpassas efter personen så att den framförs på det sätt som är mest fördelaktigt för individen utefter mognad, ålder och andra förutsättningar.
Här ställs ett stort krav på den som lämnar informationen att vara lyhörd och följa mottagaren i dennes reaktioner. Medvetenhet att känslostarka reaktioner gör det svårare att ta in information.
Det gäller då även att försäkra sig om att all information har mottagits och att individen fullt ut förstår det som förmedlats.

Skapa förtroende
Att bli hörd och sedd är en förutsättning för att kunna känna tillit och trygghet och därigenom upplevs delaktighet. Att bli bemött av personer som är intresserade av att lyssna på din åsikt, nyfikna på att förstå dig och med en värderingsneutralinställning mot dig som person öppnar upp för ett gott samarbete och möjlighet för att skapa förtroende.
Delaktighet genom hela placeringstiden
När placeringen är igång kan det visa sig att felaktiga bedömningar gjorts gällande rimliga mål eller lämpliga tillvägagångssätt ex. Här gäller det för personalen att vara vakna på om det uppstår problem och se anledningen till varför. Behövs det göras förändringar i planen för att lyckas bättre? Även vara lyhörd för den placerade och skapa ett klimat där individen vågar säga ifrån när den känner att något inte fungerar. Husmöten och åsiktslådor är ex på olika forum där de boende kan göra sin röst hörd. Viktigt också att vara tydlig med att det finns olika människor att vända sig till i ett sådant läge. Om det känns obekvämt att prata med personalen ex så går det lika bra att vända sig till sin Social handläggare eller IVO. Genomförandeplanen är ett levande dokument som revideras efterhand. När förändringar i genomförandeplanen görs så informerar HVBhemmet till socialtjänsten i möten.

Med nyfikenhet kommer man långt
Vi återkommer ofta till nyfikenhet när det handlar om personal på HVB. Det är så avgörande att våga vara undersökande och nyfiken för att förstå hur olika individer fungerar. Alla är vi så olika och ingen reagerar som någon annan. Att lära sig om varandra
beteenden och förstå varför en människa reagerar som den gör hjälper oss att möta individen på dennes premisser. Förståelse skapar tolerans för varandras olika förmågor och utmaningar.
Nästa vecka:
”Vård och behandling”
VÄLKOMNA ATT KONTAKTA OSS!
Steget Vidare 031- 776 5839 - www.stegetvidare.com
Detta är en artikelserie skriven av Caroline Teiler för STEGET VIDARE Källor: erfarenhet av kollegor i företaget, www.kunskapsguiden.se .
Texten är baserad på Steget Vidares arbetssätt. Hur olika aktörer arbetar kan skilja sig