Vårdplan och Genomförandeplan
När det kommer till ett HVB-uppdrag är det viktigt att det finns en tydlig plan att följa av många anledningar. Främst för att individen skall vara väl inbegripen, delaktig, förberedd samt kunna få full förståelse för vad som kommer att hända under boende perioden.
Vårdplan – vad?
En vårdplan är ett dokument som sammanfattar vilken typ av vård som en person behöver under sin placering i HVB-hemmet. Vad som ska finnas i en vårdplan är reglerat av Socialstyrelsen som skall ta fram vårdplanen i samtycke med individen. Om denne är minderårig skall även vårdnadshavare eller god man deltaga i arbetet. I de fall där vård behövs pga ex missbruk skall detta framhävas i vårdplanen.
Genomförandeplan – Hur?
Med vårdplanen som grund tas sedan en Genomförandeplan fram. Oftast sker detta i tilltänkt HVB-hems regi. Genomförandeplanen är, precis som det låter, en plan för själva genomförandet. Här sätts det upp mål och delmål samt strategier för hur individen skall stöttas för att nå framåt.
Det är viktigt att stötta ungdomarna i att hantera olika känslor. Sociala koder och hur man bygger goda relationer till såväl andra ungdomar som till vuxna. Det är av stor vikt att få med sig verktyg för att kunna skapa trygga relationer som kan leda till anknytning.
Personalens roll
Personalen på ett HVB-hem har en väldigt komplex roll där en nyfiken personlighet är ett stort plus. De som dagligen arbetar inom just HVB-hem ser tydligt att det finns mycket mer som är av värde än just det som styrs av vård- och genomförandeplanerna.
”Behandlingsprogram i all ära med det som vi märker gör störst skillnad är allt det där in emellan i vardagen. Att personalen vågar vara nyfiken och intresserad av individerna. Våga ställa de lite obekväma frågorna som kan få eftertänksamheten att gro. Det är en förmåga som vissa är bättre på än andra. Och jag skulle säga att den förmågan är avgörande för hur framgångsrik du är i ditt arbete med dessa ungdomar.” – säger en anställd på ett av Steget Vidares HVB-hem.
Personalen skall också bistå i att hjälpa de boende att förstå sina rättigheter samt skyldigheter. Mer om detta kan ni läsa i nästa veckas kapitel.

Nästa vecka: ”Den boendes rättigheter och skyldigheter”
Källor: erfarenhet av kollegor i företaget,